BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 31, 2011

Pengalaman berpuasa

Sempena nak ramadhan dah ni, tiba2 teringat dulu2 masa aku baru start puasa kat UIA. Tahun ni kira tahun pertama, setelah sekian lama, aku akan puasa sepenuhnya kat rumah. Before this memang most of the time spent kat UIA lah kan. And oh, finally, this year juga raya pertama tanpa langsung ada examinations yang perlu dirisau. Kalau tak, sebenarnya lah kan, start dari zaman aku SPM 2006 dulu, tiap2 tahun beraya dengan exams hahaha. Tak senang hati langsung nak raya en. 


Aku teringat dulu2 aku puasa kat cenfos. Teringin benor nak bukak puasa kat luar tapi paham2 lah kat cenfos tu, jangan harap lah kan kalau nak keluar malam. So apa lagi, aku dengan member aku time tu guna alternatif lain. Jahat punya idea gak la. Kami keluar ikut bebudak yang nak pergi jemaah kat masjid, then masuk balik ikut bebudak nak pergi terawih pulak. Pehh, jahat jugak lah aku rasa time tu. Pakai telekung tapi bawah telekung ada baju luar. Sampai luar masjid je terus cabut telekung. Then bila balik, turun je dari bas terus pakai telekung. Tapi kalau nak citer, ramai lagi bebudak yang buat camtuh. Haha. Bagi adek2 yang baca blog ni, jangan tiru cara akak ye wakaka. Nakal sikit akak ni dulu2.


Oh, lepas tu aku teringat masa puasa kat cenfos dulu2, aku suka lepak dengan roommates kat tingkat atas sekali kat ZC or Zainab Al-jahsy College, sambil bukak tingkap, sambil usha2 budak2 laki yang alim2 pergi jemaah kat masjid kat sebelah cenfos tuh. Kitorang kata, "Haa, ni boleh buat bakal calon ni". Wakaka! Gila tak leh blah dulu. Siap mengendap dari situ. Best tengok diorang ramai2 mengimarahkan masjid. Sejuk je mata memandang wahaha.


Pastu bila dah first time bangun sahur sendiri, memang liat gila babas lah kan. Terkebil2 nak bangun sahur. Nasib lah ada roommates yang dah lama duduk asrama. Dah biasa bangun sendiri. Aku siap suruh mak aku call tolong kejut. Mau nya aku nak bangun sendiri. Menu utama kegemaran masa sahur, of course megi hehe. And also milo instant. Apa yang penting? Air panas! Oh, aku memang malas lah nak turun cafe semata nak beli sahur. Diorang siap dah order masa petang lagi. Aku memang tak berapa kuasa gak lah kan. Tapi pernah jugak sebenarnya turun. Yang kelakar nya time tu, ada budak2 laki menggatal turun kat mahallah kitorang pagi2 buta semata2 nak beli sahur. Pehh, cafe korang tak bukak ke bang? Kitorang dengan ramai berbaju tidur semua ni. Korang lak siap berkain pelikat ek haha.


Of course bila dah puasa ramai2 ni part yang paling best adalah time berbuka. Aku ni kalau bab berbuka nombor 1 lah ahahha. Tak cukup dengan nasik, ayam percik, kuih semua aku nak tibai wahaha. Tu yang end up gemuk camni ni -__-" haha. Tak pe, puasa kali ni, insya Allah aku nak makan berpada2. Secukup rasa saja hehe. Tak yah nak makan lebih2 lah bhai. Kata raya nak kurus wahaha. Seronok bila berbuka ramai2 ni. Tapi acara paling tak best sebab ada selingan bergosip sekali la haha. Astaghfirullah. And bila dah start bergosip, maghrib pun hampir terlajak. Haii, gila tak elok.


Anyway, panjang berjela aku bercerita. Selamat berpuasa pada semua. Gunakan lah ramadhan tahun ini sebaik mungkin sebab kita tak tahu, mungkin kita tak dapat ketemu dengan ramadhan tahun hadapan. Kalau boleh, cukup2 kan lah terawih tu. And kurang2 kan lah buat dosa. 


Salam ramadhan dan salam sayang semua :)

Saturday, July 30, 2011

This precious blog

"Aku tak leh ah baca post2 lama dlm blog aku. Rasa malu ada, rasa mcm bodoh pn ada jugak, rasa nk korek lubang dalam2 kasi tanam muka dlm tu pn ada jugak. Byk benda dah aku lalui rupanya. Tapi semua yg aku dh lalui tu yg buat aku lebih matang, lebih bijak berfikir, lebih tahu membawa diri. Tak ada yg perlu dimalukan :)

p/s: ye laa tu. still malu dgn kebodohan diri dulu2 hahaa :]"



Quoted from facebook


But somehow, I really, really love this blog
Cuz this blog shows how my life is
I put my life in this blog
This is why this blog is very sentimental to me
Many things have happened in my life
Only this blog has all of that


Insya Allah, I will treasure this blog,
As I live :)

Friday, July 29, 2011

Sweetree: Korean Restaurant

Hari Selasa hari tu, aku, Aqilah and Shera pergi makan makanan Korea kat Sweetree, Ampang. Aqilah Irina yang sememang nya suka beli kupon kat groupon dan telah berjaya grab kupon untuk Korean dishes. Yeah, dapat lah murah sikit hehe. Since aku pun tak pernah lagi merasa makan makanan Korea except dekat Seoul Garden, apa lagi, join laa Aqilah makan2 sekali.


Kitorang reserved table untuk pukul 2 punya tapi kami tiba kat Sweetree dalam pukul 2 lebih jugak aa. And seems like diorang tak kisah lah pulak reserved or tak reserved. So takpe lah. Kami disambut oleh bos restaurant tu dengan ucapan, "Annyeonghaseyo". Memandangkan tahap bahasa Korea aku tak ler tinggi mana, senyum je la kat encik bos tu haha. Bos dia pure Korean aku rasa. Kang aku balas annyeonghaseyo gak mau nya dia tibai borak2 bahasa Korea dengan aku pulak. Pe pulak aku nak jawab en? haha. Anyway, Sweetree ni location dia kat Ampang. And baru aku tau, sebenarnya kat area Ampang ni wujudnya kawasan yang hampir dipenuhi dengan kedai2 Korean. Gila banyak babas wa gitau lu! Terkejut kami tengok. Sampai kedai dobi Korea pun ada haha. Mungkin lah kawasan tu ada penempatan Korean yang kami tak tahu.


Pilihan makanan yang diberi oleh kupon tu ada 2. Pilih sama ada mahu bulgogi atau mahu bibimbap. Kami tanya lah apekebenda yang ada dalam bibimbap dengan bulgogi. Waiter tu pun kata bibimbap ni banyak sayur and bulgogi lebih pada daging. Ye, tepat sekali tekaan aku. Sebab aku pernah tengok orang Korea makan bibimbap, sangat lah penuh sayur. Erkk. And bulgogi lak, aku memang tau, dia daging. So disebabkan aku memang jenis anti sikit dengan makanan penuh dengan sayur dan aku memang gilakan daging, so aku pun pilih lah bulgogi. Ye, pilihan tepat untuk aku! haha. Aqilah amek bulgogi juga dan Shera amek bibimbap. And oh, lupa nak bagitau, interior design untuk restoran ni memaaaaang superb! Cantik and detail. I like!


Bulgogi!
Pendapat aku: Sedap! Not bad lah. Rasa dia macam daging sup tapi penuh perasa. Bukan macam sup biasa lah. Aku makan licin tak tinggal apa haha. Tapi Aqilah takut lak nak makan cendawan hitam tu haha. Aku telan bese2 je rasa. Tapi kimchi; is a no no for me. Sangat masin, plus sikit masam and pedas. Urghh bad combination for me. haha. Mintak maaf la lidah aku lidah Melayu. Tak berapa reti nak nikmati makanan harian orang Korea ni walaupun cara mereka makan buat kimchi tu napok sangat lah sedap. Gambar bibimbap ada kat Shera. Lupa lak nak amek hehe.
Chocolate ice blended with oreo.
Oreo dia hilang sebab aku tibai wahaha. Chocolate ice blended almost never fail with my tongue weehee. So, this ice blended, superb juga!

Anyway, spam sikit with few pictures :)


 Shera and me

 Aqilah and me
Aqilah and Shera

Sweetree sangat best! Lain kali mahu try lagi lah makanan yang lain pulak. Dobukki kaa hehe. Harga pun standard restaurant biasa lah kalau pergi. And the best thing is, tiada service charge, tiada tax charge. Mungkin ada tapi mereka dah include dalam makanan laa or mungkin restoran itu sendiri yang tanggung (wahaha aku citer pasal akaun pulak en). Still, murah and affordable untuk aku. Anyway, siapa2 nak try, I recommend it! :)


Oh lupa pulak, haritu aku ada try baked Strawberry cheesecake. Ok laa. Saja nk include gambar heee

Edit: Ni laa bibimbap. Baru dapat picture dari Aqilah hehe

Thursday, July 28, 2011

Getting old by a year now

28th July 2011
Getting old by a year now
Happy 22 to me!!

Tuesday, July 26, 2011

Tahajjud Cinta - orang alim pula dipersalahkan

Aku tengok, rupanya masih ramai tak faham kenapa fanpage Kami Pelajar Jordan membantah tayangan drama Tahajjud Cinta diwujudkan. Mungkin mereka sangka hanya pelajar Jordan sahaja membantah kut? haha. Sebenarnya admin page itu sendiri pada mulanya mungkin silap dalam memberi tajuk pada page tersebut. Bila page tersebut mula mendapat perhatian, aku perhati admin cuba nak ubah nama page kepada "Rakyat Malaysia" tapi tak boleh dah, sebab kelecehan facebook itu sendiri. Aku sendiri pada mulanya ragu2 nak "like" page tersebut. Sebab aku bukanlah pelajar jordan. Tapi disebabkan hanya page itu yang mendapat perhatian, aku "like" juga. Well, itu bukan main point kat sini. Main point kat sini is that, memang, banyak sebab patut drama Tahajjud Cinta dibantah. Bukan dibantah tayangan, tapi patut diubah sedikit jalan cerita yang seterusnya untuk "membalas" kembali kesilapan yang telah dilakukan pada awal cerita. 


Honestly, bukan mereka yang mendalami ilmu agama je yang sedar akan kepesongan cerita tersebut. Aku sebagai orang biasa pun, walaupun aku bernaung di bawah nama UIA, tapi hanya belajar bawah jurusan Computer Science, ICT, dapat rasa akan terpesong nya jalan cerita drama tu dari agama. Jadi aku rasa, tak perlu nak letak "beban" 100% kepada orang2 yang kau kata "alim" tu sendiri bila cerita macam ni dibantah. Tak perlu jadi "alim". Cukup kau jadi orang Islam, kau boleh tahu kesilapan halus yang telah dibuat dalam cerita tu. Masalah nya, itu lah, memang, masyarakat kita masih banyak buta agama, dan buta hukum. Tapi malang sekali lah mereka sanggup tegakkan benang yang basah, sampai "golongan alim" ini dibidas pula. Mereka bukan belajar ilmu agama secara sia2. Mereka praktikkan apa yang mereka pelajari. Dari situ mereka kesan kesilapan cerita ni. Bukan mereka komen secara membabi buta, ok? Ini tak, bila mereka tegur sedikit dengan ilmu yang mereka ada, kita orang biasa mula nak melenting. Kata orang alim "menyorok" bawah latar belakang agama. Mereka menyorok dan berhujah bawah hadis dan dalil. Tahu pun mereka berhujah bawah hadis dan dalil. Sebab ada hadis dan dalil lah mereka berani berhujah menegakkan agama Allah. Seperti aku kata bukan membabi buta. Ini tidak, mereka sampai tahap nak pandang rendah kepada golongan2 alim. Biased statetement, tak rasa? Tak perlu lah bodoh sombong sangat sampai nak keluarkan ayat "laser" dan bodoh untuk pertahankan pendapat sendiri. 


Ya, belum tentu mereka dijamin masuk syurga. Siapa tentukan? Bukan kita kan? Tapi sekurang2 nya mereka cuba menegakkan agama Allah. Ada usaha mereka. Dan kau pula? Apa usaha kau buat? Mungkin lah, mungkin benar kata mereka kau ni tergolong antara golongan2 yang agak terlampau jahil dalam beragama. Aku mungkin jahil juga. Ya, aku tak sebaik mana, tapi cuba untuk perbaiki diri. Mana kurang dan silap, aku cuba baiki. Kau cuba jadi ignorant dengan cuba pulak meletakkan kesalahan pada bahu mereka yang alim ni pula. Fikir balik, renung balik apa silap yang kau dah buat. Aku orang biasa dan aku tahu, ada sebab kenapa rasa hormat aku pada orang alim itu tinggi. 


Untuk yang masih tak memahami kenapa jalan cerita ni dibantah, boleh baca pada post aku yang dulu, Tahajjud Cinta - Definitely something wrong somewhere. Sedikit kasar dan sempoi lah post tu, sebab gaya penulisan aku sebenarnya memang kasar, sempoi, dan sinis.


Cuma nak kata je lah kat Erma Fatima, aku sokong 100% akak buat cerita untuk berdakwah. Bukan nak hentam akak, cuma rasa, drama ni punya sedikit kesilapan. Akak tak perlu lah rasa sedih bila kena tegur. Tak payah melenting. Terima dengan tangan terbuka. Ada sebab mereka menegur, dan ada sebab kita ditegur. Mungkin lah mereka kata, "Ah, manusia mana ada sempurna. Mereka alim pun masih ada buat macam tu". Aku akui, ye, wujud mereka yang begitu. Even dekat UIA, ada wujud mereka yang macam tu. Tapi tak semua. Jangan sebab seekor kerbau bawa lumpur, semua terpalit sekali. Pandangan orang terhadap mereka yang alim dan berniqab nyata dengan ketara dah berubah dari apa aku perhati. Ada juga cakap, "Oh, macam ini rupanya perangai mereka orang alim ni". Ni sebenarnya apa yang kita tak mahu. Pandangan2 serong telah keluar, terutama dari mereka yang jahil dalam beragama. Yang nak dipertahankan sebenarnya maruah mereka ni semua. Itu tujuan utama cerita ni bantah. Bak kata aku, "balas" kembali kesilapan yang dilakukan. Tunjuk dalam cerita tu, yang apa dilakukan oleh watak berniqab itu adalah satu kesalahan. Tegakkan kembali hukum Islam dalam cerita tu. Tu je cara nak baiki kembali cerita supaya selari dengan hukum Allah kembali. Bukan nak suruh henti kan terus cerita tu sebab aku faham, mahal kos untuk terbitkan drama.


Tu je lah mampu aku tulis setakat ni. Tak dapat dah nak perah otak keluarkan idea. Buat mereka yang suka keluar kan pendapat mereka sendiri pasal hal2 agama ni, keluarkan lah, tapi ingat, jangan sampai statement kau tu terpesong. Kalau jelas dah terpesong, boleh rosakkan akidah.

Friday, July 22, 2011

Berat turun sebab sakit (tips untuk kurus)

Aku lupa nak cerita kat blog, yang recently aku sakit hari, I have lost few weights. Well, those weights that were actually really tough to be put off. Dah gila macam2 cara aku try, I just can't seem to shed those weight off. 


Hari tu aku timbang. Got a little shock. I managed to shed off 3 kg okayyy! Padan lah lately seluar rasa longgar wakaka. Seminggu lebih jugak lah aku sakit menyebabkan aku hilang sampai 3 kg.

So these are what happened during I sicked:

Aku ni jenis lebih suka kunyah makanan kat belah kiri mulut. Tapi bila aku kena ulcer hari tu kat dinding pipi belah kiri, a really huge ulcer, I have difficulty to chew the food. Aku terpaksa fokus kunyah kat belah kanan. So it actually slows down my speed of chewing. Because it was effing hard wohh. Since I always tend to chew at the left part. And also, sebab lidah belah kanan kurang rasa dari kiri, I lost appetite.

Kunyah perlahan = diet
Lost appetite, doesn't eat much = diet

Then aku demam and batuk. So obviously, aku tak akan nak minum air sejuk, takkan nak makan makanan berminyak, not even want to sip those sweet drinks. Bila batuk, anything sweet that goes down my throat, will feel really awful, actually. Bila makan KFC or McD pulak, aku pi buang kentang goreng dia. And aku banyak minum air suam.

No cold water = diet
No oily food = diet
No sweets = diet

Aku tidur gila banyak time demam. Aku bangun hanya untuk makan, then makan ubat, lepas tu tidur balik. Then bila bangun starve like hell, but don't have any urge to eat at all. Kalau makan pun, buat milo, makan roti separuh keping. Then tamau dah. Selang 2-3 jam bila lapar lagi, I did the same thing. Makan roti tak habis. Even mak aku buat bubur pun aku makan separuh mangkuk.

Tidur banyak =  diet
Makan sikit2 selang 2-3 jam =  diet
Makan tak habis = diet

So basically, what I really did time sakit tuh, semua konsep orang pakai time diet. Tu yang mendadak sikit jugak lah berat aku turun. Sampai 3 kg. Walhal susah kot nak turun 3 kg. Aku pun kira tak sengaja shed off those unwanted kgs. So, kalau korang rasa nak diet, korang buat laa macam aku buat. Tapi serius lah, susah kot. Lepas dah baik dari sakit, aku cuba try buat balik, tak jadi. Selera aku memang besar wakaka. Tapi, alhamdulillah laa berat aku tak naik langsung after turun tu. Cuz I also did exercise a little recently keh3.

So guys, selamat mencuba!


The day before exam, and finally, my result

Gembira tak terhingga, hingga tak terkata sebab result semester 3 ni heee. Setelah aku berhempas pulas masa exam. Siap sakit semua bagai. I was coughing non stop night before the HCI exam and it was actually really hard for me to at least study and get a great marks. Serius hari2 masa nak exam tu especially the day before exam HCI, I suffered quite a lot actually. Batuk2 semua. Tak boleh tidur lah, apalah. The worst night was the night before HCI tu lah, memang gila tak boleh tidur. Cadang2 nak tidur awal lepas tu bangun awal study tapi at last, tak boleh. I was coughing like hell and I thought I was going to cough up blood (haha hiperbola je ni). Tapi hikmah tak tidur awal is that, malam tu aku dapat tau carry mark HCI aku was the second highest in class, 57.375/60, if I'm not mistaken. Menambah jugak lah semangat aku untuk belajar yang dah tak berapa semangat sebab sakit melampau. Aku percaya aku hampir nak demam malam tu but I stopped it with panadol. Dramatically, semata-mata nak stop kan demam aku, aku telan dalam 8 biji panadal kot hari tu. I just can't let myself be sick untuk study. Dan hari exam tu, aku terbangun pukul 5 semata2 konon2 nak study. But at last because of pain, aku buat milo, makan roti, then telan panadol 2 bijik, then tidur balik wakaka. Bukan nak study en? heheh. And then I woke up quite fresh even a bit mengantuk, tapi cukup lah nak jawab exam. Aku jawab exam pun, terbatuk2 gila kacau satu kelas lah kan hahah. And I was convinced, aku sedikit mengarut untuk exam HCI. Pasal aku rasa aku dok ulang2 points sama cuz ya know HCI, blah3, kita kena menggoreng kita menjawab. And balik tuh, oo yeahh, aku terus demam. And sebab tak tahan, aku menangis, gila2 menangis, sampai nak tertido kat katil, sebab I was in real pain. I don't have enough sleep, I can't eat well because the huge ulcer in my mouth and the fever is getting worse. So there you go, menangis gila kau. Terus call mak aku bagitau yang aku demam, nak pergi klinik. Dan balik tuh, I had the best-est treatment evaa, from my mom heheh. Dia masak bubur, buat air, basahkan tuala. Really nice! Because aku dah lama tak demam. So this one, thisisbestbro! haha. And I get a really nice sleep eva! I slept well okayy. After few days can't sleep that well actually. Aku bangun, makan, then tidur balik, then bangun, makan then tidur balik. Aku seriously slept like there's no tomorrow. What a heaven :D


And today, finally, the final result is out. I can say, THANK YOU ALLAH FOR GIVING ME THIS. ALLAH THE GREATEST. Pagi ni I woke up with a not really great feeling then malam ni, Allah gembirakan hati aku :)


Yeah, I didn't get 4.00 but still, alhamdulillah, I managed to get 3.835! Praise to Allah, the Almighty :)
I don't want to reveal my cgpa since stalker ramai wakaka but to tell you the truth, I am satisfied, really satisfied with my cgpa. Sudah lepas target heheh. So let's set up the new target, ek? 

Feels really good when I managed to get A for HCI and A- for AAD ;)

And oh, thanks Miss Idyawati Hussein! You are really generous in giving marks. And also, Sir Moaiad! 
The best birthday gift ever! (My birthday is next week hehe)

Well, kesengsaraan berbayar akhirnya, Tuhan itu Maha Kaya :)

Thursday, July 21, 2011

Apabila Erma Fatima melatah kerana teguran Tahajjud Cinta

Dia touching sebab orang tegur dia pasal drama Tahajjud Cinta. Adoii lah kak. Melatah pulak. Minta maaf lah, tapi dengan cara akak melatah ni, kurang nampak kematangan kat sini sebagai orang lama kat dunia seni. Kalau lihat page bantahan Kami Pelajar Jordan membantah tayangan drama Tahajjud Cinta, tak ada pula dilihat menggunakan bahasa kasar atau pun teguran yang teramat menyakitkan hati. Mereka menegur, apa yang dirasakan salah, dan kita, yang ditegur, tak perlu lah nak melenting sampai macam tu sekali. Ini baru teguran sahaja. Ambil iktibar lah. Kalau tak tahan dengan teguran, tak payah jadi anak seni, tak payah jadi artis lah. Benda yang ditegur pun benda betul, benda baik. Tak perlu bagai nak tegakkan benang yang basah. Akui je kesalahan yang dilakukan. Bukannya nak anti Erma Fatima. Aku suka je beliau. Berkarya memajukan industri perfileman tanah air. Tapi bila benda ni betul2 dah nampak salah, kenapa susah sangat nak minta maaf. Siap boleh melatah lagi. Semakin pelik aku dengan artis Malaysia lah. 




Artis Malaysia perlu lebih berhati2 bila tweeting. Twitter itu public. Semua boleh baca. Kalau boleh, jagalah dengan bahasa yang diguna (merujuk pada tweets sesetengah artis yang panggil peminat anjing)

Tuesday, July 19, 2011

Tahajjud Cinta - Definitely something wrong somewhere

I kinda rarely watch Malay drama actually. The numbers could be count. I only watch those short Malay telemovies that been show late night. Ala those type yang banyak bagi pengajaran macam anak derhaka kat mak tu semua. Aku selalu layan yang macam tu la.


Tapi hari ni aku perasan status facebook kawan aku memperkatakan tentang drama Melayu yang terbaru, baru je 2 episod; Tahajjud Cinta. And the comment status, wasn't really... good, actually. So, I try to take a look at the drama myself. First thought, "Wowwwww", it makes me go like this o_O


Okay lemme start with episode 1. Already something wrong somewhere in first episode jugak lah kan. So here goes, a girl, wearing a niqab, COUPLE? COUPLING? Ooo Emm Geeeee. Isn't that a little ungraceful towards those who really wear niqab? Adoii lah. Tolong lah. Tolong lah. I felt like its sooooooooo wrong to show something like this as an image for those who wear niqab dan juga bertudung labuh. Aku serius menyampah lah tengok perempuan tu tergedik2 dengan her boyfriend yang tolong hantar nasik goreng kat depan pintu rumah, even perempuan tu pakai tudung and niqab depan lelaki tu. Aku tau aku pun tak sebaik mana. Tapi even aku tak sebaik mana, tak ada pulak aku nak burukkan imej mereka bertudung labuh dan berniqab sampai macam ni sekali. This part, look:


"Ni laa nasik goreng awak tu" o_O

Mereka dah bercinta 4 tahun mereka kata. 4 tahun tuuuu.

Then this part:
Masa ni, that guy datang nak bagi roti lak. Al-malang lah pulak si Citra, roommate kepada si Seri ni takde kat rumah. So tak dapat lah si Seri ni nak jemput cik abang masuk rumah. So mereka apa lagi, cik abang bagi roti, cik Seri pun amek. Dan beliau tak semena2 terus tutup pintu dan terus mencabut niqab beliau. Pehhh. Dan duduk lah mereka di situ berbual2 sambil cik Seri makan roti. Ececece romantik lettewwww~
Cik Abang bercerita
Cik Seri suka sengih yeww

Aku sedikit agak sangat kesal dengan scene ni actually. Si lelaki, suka benor datang ke tempat perempuan menghantar makanan, fine okay lagi. Tapi ni bila dah tau tak ada orang kat rumah, apekehal nya kamu tu masih nak stay kat situ? Kamu tau, walau punya pintu di antara kamu, masih punya setan bertenggek kat atas pintu tu cuba menghasut kamu, okaaaaay. Adoii lah laki sorang ni masih tak sedar diri yang diri tengah flirting dengan si dara sorang ni. Tersengih2 sorang2 si dara bila berbual dengan si teruna. Dan mereka berdua-duaan kot. Aku sedih, untuk mereka yang betul2 ikhlas berniqab, ikhlas menahan nafsu mereka dari bercinta, kerana Allah. Mereka ni? Telah merosakkan imej mereka yang selama ini mereka pertahankan, hanya sebab this stupid thing. Oii geram gila aku derrr o_O

Next scene, dari episod 2:

Tu diaaaaa. Dating sudaaaaaah.

Ini lagi satu scene yang buat aku geram. Ada satu ayat dia sebut, lebih kurang camni laa, "Salah kita berdua-duaan, orang nampak". Camtu laa, aku tak ingat. Korang pi tengok sendiri laa. Woiii, apa cer ni weh? Tau pulak tu salah, en? Yang korang pergi melepak jugak 2 orang sekali jugak apekehal nya? Tak boleh ke take seperate path? Sorang berjalan kehulu, seorang kehilir. Damn setupid lah.

Haaa ni, scene paling rasa nak lempang laju2, lempang diri sendiri laju2, erkkk o_O

You see that, see that?? That guy, very stupidly, grabbed that woman's hand, and woman pulak, VERY STUPIDLY jugak, didn't pull her hand automatically when she was grabbed like that. Like, what??
Tengok, penuh perasaan beliau pegang perempuan itu o_O

Dan, beliau mengangkat purdah Seri, menampakkan muka Seri yang beliau dambakan selama ini untuk dilihat. Hoiii o_O

Best part masa scene ni, is that, Seri boleh pending pulak bila lelaki tu grab tangan dia dan bukak purdah dia. Mungkin Seri sedikit terkejut letteww bila dibuat begitu oleh buah hati tercinta. Ecece romantik letteww. Bukannya nak terus tarik tangan ke hape o_O

Another best part is, lelaki tu boleh cakap camni bila Seri dah marah. "Saya bukan nya pegang awak pun, saya pun tau batas aurat bla3". Astaghfirullah. Kepala hot@k dia jugak lah kan. I saw clearly he grab Seri's hand. Jangan semata Seri pakai hand socks and sarung tangan boleh menghalalkan beliau memegang Seri macam tu. Salah tu bhai, salah! Betulkan pandangan anda tu! Ini serupa ler kita naik motor then kita pegang baju lelaki yang kita bonceng tu. Alaaa, kita pegang baju je kuttt, bukan pegang badan dia o_O

Dan tak semena2 lepas bergaduh dengan Seri, lelaki tu kena langgar pulak

Part ni lawak weh. Mata lelaki tu siap naik juling. Aku pulak sampai gelak guling2 tengok lelaki tu buat mata juling wakakaka! Berjurai2 air mata tengok scene ni keh3. Masa ni Seri tengah pangku kepala lelaki tu

Dan, alhamdulillah lah untuk lelaki tu dapat clearly mengucap 2 kalimah syahadah sebelum pergi menghadap Ilahi. Selepas beliau melakukan dosa dengan memegang tangan Seri dan membuka purdah Seri. Contrast weh scene ni, contrast!!

Tu baru 2 episod. Next3 punya episodes, wallahualam.

Kepada cik puan pengarah, fikir lah balik, apa khilaf yang cik puan pengarah dah buat dengan cerita ni. Bukan nak kata saya baik, tapi ini demi imej Islam, juga demi imej manusia2 yang Islamik, yang tahu menjaga maruah diri mereka. Saya, totally kecewa melihat cerita ni bergerak sebegini. Walhal pengarah berniat baik untuk menyampaikan mesej Islamik. Cuma cara dan mesej yang cuba disampaikan tu sedikit tak betul pada pandangan saya. Padan laa cerita ni banyak menerima bantahan. Fikir-fikirkan lah.

Am bored at home

Baru tak sampai sebulan cuti duduk rumah ni dah rasa gila hopeless. Why? Sebab I am totally wasting my precious time in front of my laptop, watching those Korean variety shows, and *rolling on floor laughing*. Like very 24 hours in front of the laptop, doing nothing! Memang rasa gila lifeless and hopeless lah! Haha. It feels like I am paid RM10 per day just to sit around doing nothing. Free gaji! Wahaha.


Nasib baik lah bulan ramadhan is just around the corner so yeah, another one month left will feel like flying very fast *hopefully*. Bulan puasa tak pernah rasa lama. Tak tahu lah kenapa.

So yeah people, tell me, how am I supposed to spend the rest of 1 month and a half left?

Aduii duduk rumah lama can kill brain cells lah I tell you -__-"


Sunday, July 17, 2011

Kiss the baby


I actually only just finished watching Shinee's Hello Baby, where these guys need to take care of a 4 years old boy. Walaweh, nice variety show lah where you can actually watch them being young dads. 

As you can see in the pictures, Korean people really like to kiss kids on the lips ek? As I remember clearly in my mind, we Malay people don't have this kind of tradition ek? I don't know lah, but as far as I know, I haven't really seen any Malay people did that like, very very frequently like as they did in this variety show o_O

Well, at first, what comes in my mind was that, "Waa, you are actually stealing that kid's first kiss lah!" Hahah! Something like that. It's not that I'm a pervy or something, don't get me wrong. It's just they kiss that kid right at lips okehh. Weird to me.

But then when I remember clearly, hey, I think I've done that actually before o_O. With my mom, which I can remember clearly that I will kiss her on the cheeks, forehead and also on the lips, every morning, before she offs to work. Okay, this seems normal but then I suddenly remember, when I was only 7 or 8, I think, I did kiss a kid on the lips okay! Not the same age kid lah actually, just a kid who is still a baby at that time, 1 year old like that. Where he is my neighbour's son who happens being baby sit by my auntie. Just because I don't have any younger brother or sister, so I was like, very sayang that little boy, and end up kiss him so many time on the face. Okay, don't get me wrong on this hahaha. I was a kid, derr. No feelings ler that time =_=". I was just expressing my love so yeah, actually it's normal lah kut to kiss the baby on the lips, since I also did that when I was young hahaha. But to tell you the truth, that little kiddo right now is already 15 years this year so it makes me a little embarrassed remembering those past times wakaka. 

Oh, just a little note, when I first saw SHINee in 2008, this kid, Lee Taemin, was just only 15 but my thought at that time like, eh, this kid is kinda cute lah with that weird mushroom hair haha. But then, I feel so wrong to actually keep some interest towards this little boy at that time, because yeah, I was already 19 at that time while that kid was only 15, a middle schooler. It was like wrong, very wrong to actually like a little kid so I was like, ah forget about it haha. But recently, he turns out to be a very fine 18 years old boy. I was like, o_O

 Don't get me wrong, I'm not a BON (Bad Old Noona) wahaha. I just think this boy has turned out to be a really fine boy. Recent video also shows that he already developed muscles okay, looking very like man recently, where he used to looked totally like a girl when he was still young. Okay, fine, I'm his Noona, I shouldn't act like this -__-" haha. But okay what, SHINee worships Noonas rightttt wakaka XD


Oh, I also used to thought that SHINee's members are all veryyyyy young but then only recently I know that Onew is just the same age with me and other members are just only one or 2 years different from me (well, accept for Taemin). Also one of the reasons why I don't put much interest on SHINee way before this.

Okay, end of this post!

Saturday, July 16, 2011

Saja nak vain hahaa

So I was bored and angry because of something so here you ago. Alone in the room got nothing to do. I become vain. So.. took pictures of myself haha. Okay sekali sekala nk vain apa salah nya kan? hehe. I never be vain in my blog before so let me do it, once in a while okehhh? heee~


=O

~_~

=/

=)

^___^

Saja nak vain hahaa k bye!

I'm 22 this year but still fangirling
Won't stop fangirling, not until I get married
You got me on that :D


p/s: yeah, I am still in love with boybands, so what? :p

Thursday, July 14, 2011

Ada orang curse aku lagi, Teehee =)

Orang curse aku lagi. Entah, mungkin aku dah sakitkan hati banyak orang dengan posting blog aku kut. Kalau betul aku dah sakitkan hati kau, aku minta maaf banyak2. Sangat banyak2. Just... nak mintak. Takyah lah letak anonymous kalau nak mencarut dalam blog orang. Letak nama sebenar, baru got balls (for guys haha). Have pride laa babe, be brave to put your real name here.

p/s: berdasarkan pada Feedjit Live; aku jangka kan peminat Fiffy Natasya lagi yang mencarut ni. This girl punya peminat really got no manners. Dah tak terkira perkataan c!bai diorang tibai bagi kat. Aku dah buat bahagian aku, aku dah mintak maaf kat fiffy dengan peminat dia. Ni giliran kau pulak minta maaf wahai si polan. Kalau tak, nanti aku tuntut Akhirat je lah. Matte ne! (wait for me!) =)

p/s/s: Kepada Fiffy Natasya sekiranya anda terbaca post ni, educate sikit lah peminat kamu tu. I pity you very much because you got such a bad mouth fans. I realized I did wrong for condemning you that much, I have apologized, so this now up to your fans to apologized to me. Tapi tak apa lah, kutuk aku lagi banyak, lagi banyak pahala aku dapat en? Till then :)

Wednesday, July 13, 2011

I got free tickets from TGV!

Okay, since my birthday is just around the corner, quite lucky for me, I was chosen to receive FOUR (4) complimentary passes from Nuffnang and TGV. Means that I got 4 free tickets laa. Weeee! Can choose any movie but unfortunately not the blockbuster movie of the month. Alahai baru nak bawak tengok Transformer or Harry Potter but don't care lah! As long as I still got free tickets from TGV miahaahaa! This is what we called privileged for being a blogger (and a nuffnanger!) wuhoo! Suka gila pulak aku en hahah.


Anyway, this is the email that I got:


Dear Nuffnanger,

Happy birthday from all of us at Nuffnang and the good people at TGV Cinemas!

As part of the TGV Birthday Surprise for Nuffnangers, you've been selected to receive FOUR (4) complimentary passes for any movie* at TGV Cinemas outlets nationwide, which we hope will make your birthday a special one indeed :)

Feel free to drop by and collect your passes from the Nuffnang office before 12 August 2011(Friday). Our office is open from 9am - 6pm on weekdays (with the exception of public holidays), and is located at;

12B-5 & 12B-6, Heritage House,
33 Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.

You are allowed to appoint a representative to collect the passes on your behalf should you not be able to collect the passes yourself. Do make sure to provide your representative with the email address that you used to register with Nuffnang though, as we will need it as verification of identification upon collection of the passes.

Once again, happy birthday and we hope you enjoy yourselves with the complimentary passes! Don't forget to give TGV Cinemas a little shoutout for being so awesome if you decide to blog about this birthday surprise ;)

*Terms and conditions apply.

Cheers,
Anne Cheah
Blogger Relations
Nuffnang Sdn. Bhd. 



http://www.nuffnang.com.my/tgv/about/


So yeah, bravo TGV and Nuffnang! Thanks a lot! :D

You just can't chase the past back

What sucks most sometimes? When you know that there are some of the old times that you've been missing a lot but whatever you try, you can't just rewind back to the past. 


Well, that's what I've been feeling sometimes. I have been missing some times of the passed. There are some memories that I just want it to happen one more time, at least one more time, but the truth is, life goes on. Nothing waits for us in this life. No matter what you try, you can't just chase the past back. 


Betul lah kata mereka, "Tempat yang paling jauh adalah masa lampau, masa yang lalu". Secuba mana kita mengejar masa lampau, tak mungkin dapat dikejar semula. Masa lampau perlu dibiar berlalu. Biar betapa kita rindu atau pun kesal dengan masa lampau. 


p/s: early morning does always gives different feeling, whenever I'm writing the blog.

Monday, July 11, 2011

So.. why do we fight?

Aku dah kata aku tak mahu sentuh politik lagi. Tapi sebab kepincangan yang berlaku sekarang. Aku rasa, aku nak sentuh jugak. Walau sedikit.


So, why do we fight?


Perbezaan fahaman politik?
Perbezaan pandangan mengenai kedudukan negara?


Apa sebab kita nak gaduh sebenarnya?


Sebab kita dulu pernah gelak sama2?
Sebab kita dulu pernah saling membantu ketika memerlukan?
Sebab dulu kita tak pernah kisah pasal semuanya?


Jadi, kenapa bergaduh?
Nak pertahankan pendapat masing2?
Sendiri rasa sendiri betul?
Sendiri rasa pihak lawan itu salah dan perlu mengalah dan dikalahkan?


Atau sebab kita sama2 beragama Islam?
Atau sebab kita punya Tuhan yang sama; ALLAH?


Itu sebab kau nak bergaduh?
Politik yang tak munasabah semata?
Bullshit. Yes, BULLSHIT.


Kecewa dan mungkin akan terus kecewa
Kecewa dengan bangsa sendiri mungkin
Kecewa lebih dengan kaum seagama sendiri
Itu lebih mungkin


Mungkin.

SHINee probably coming this September!

Okay, since Big Bang most probably won't be coming to Malaysia this year, I will put head up for SHINee this coming September! Can ar? Hahah. Since the probability of them coming here is high. I have lost hope on Big Bang. So I will put my hope up for SHINee. Pretty please, I am quite a SHAWOL too! Nak mengubati hati lara tak dapat tengok Big Bang live in Malaysia haha. SHINee is confirmed to come to Singapore on the 10th September, so they'll probably come to Malaysia around that date too. Well, just hoping that they will come waaaaaay after raya. Takyah lah nak kacau time raya ek? Been knowing them since their debut day in 2008 so would nice to actually can watch them live. Though most of them are younger than me accept for Onew haha. Tak kisah lah ;)


Anyone willing to go to the concert (or showcase or fanmeeting) with me? :D


Onew, Taemin, Jonghyun, Minho, Key

Sunday, July 10, 2011

14 sai no haha: review


This drama is an old drama. I don't really realize that this drama exists until my sister told me about it. Well from the synopsis seems like this drama would be an interesting drama.


As I have wrote before: "Starring Mirai Shida and also Haruma Miura, well this drama is about a girl, junior high school-er, who is a bright and cheerful student, fell in love with a guy, who is also a junior high school-er. One day, while they're hanging out together, without thinking about the consequences, they make love, and very unfortunate for these kids, that little girl was found pregnant, at the age of 14". This for the synopsis.


This is the second drama that has made me cry in every episode that I watched. This is one of the tear-jerky drama, at least for me, because probably I am one of those that will be really touched with these kind of stories; stories on how a family gave support to their other family members, in unlimited amount of support.


Anyway, this post is just for reviewing. So here you go. First, Mirai Shida. Well, this girl, I have first saw here acting in Tantei Gakuen Q. Well, she was just still a little kid. In this drama also, still, a little kid. But now she's already 18 so yeah, not a kid anymore. Anyway, she acted well in this drama. Though she looks a little too immature for someone who is having a baby in the tummy, well, only 14 years old, so, I think she fits well. You can't really expect a 14 years old kid will look THAT mature, right? When I was still 14, I look immature. Yeah, I still look immature right now haha. Yeah, she did great. She did greatly playing with my emotion. I can somehow try to relate my own self to her, try to feel her feelings, try to put my self in her shoes. 


Haruma Miura. Oh one handsome guy he is. He looks a bit young here. First saw him acting in Gokusen 3. Then I saw him acting in Bloody Monday 1 & 2. Oh, and also Koizora. But this drama, is waaaaay too early from what I have watched him in the drama recently. He was just 16 when he acted in this drama. One of his earliest dramas. One of my favourite face hahah. But I don't think this drama judge him fairly. He doesn't have a strong personality in this drama. Or I should say, he looks a bit stiff acting in here. Well considering this is one of his earliest drama acting as the main character, so can be forgiven haha. Still, he looks coward in this drama. Well, like I said, what can a 15 years old boy can do? Not that much, okay.


For the role of the father and mother, they played a really important role I might say. Without the support from them, I don't think this drama can do well. How the mother was a little soft at first but then when it comes to the future of her daughter, she becomes tough, just to supervise her own "already took the wrong path" daughter. And how the over protective father, trying to protect his child from being hurt. I was really touched by these two. And not to forget, her little brother, who also very supportive towards her. 


This drama shows how this girl evolve. From a very immature girl to a matured woman, trying to protect her baby. This drama also shows the development of a young mother carrying her baby in the womb. Well, I do learn something from this drama, on how to be a mother. Funny because after watching this drama, there's an urge for me to become a mother haha. Watch, and you'll get what I mean. 


I like this drama this drama so I make a review. A nice story which has a very nice thing to be learn here. So yeah, go watch :)


More review: http://simple-me-difficult-world.blogspot.com/2011/07/take-responsibility-of-what-you-have.html